Węże spożywcze

Węże spożywcze są wykorzystywane przede wszystkim w branży mleczarskiej, browarniczej, produkcji napojów, piekarniczej oraz przetwórstwie mięsnym. W zależności od transportowanej substancji węże te są odporne na oleje, tłuszcze, substancje chemiczne, wysokie temperatury i ciśnienia. Podobnie jak węże do chemii odporne są także na alkohol i jego pochodne, więc można je wykorzystywać w branży kosmetycznej i farmaceutycznej. Oferowane przez firmę TOBI węże spożywcze wykonane są z gumy, PVC, teflonu lub metalu.

Normy dla węży spożywczych

Węże spożywcze dostępne w ofercie naszej firmy są elastyczne, odporne na ścieranie, działanie chemikaliów i wysokie temperatury, łatwe w czyszczeniu, zgodne z normami a przede wszystkim bezpieczne dla zdrowia. Przed zakupem węży spożywczych należy upewnić się, że zostały wyprodukowane zgodnie z normami, które dotyczą materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością lub przenikania substancji dodatkowych do żywności. W Unii Europejskiej są to:

  • Rozporządzenie 1935/2004/EC,
  • Rozporządzenie 2023/2006/EC (GMP),
  • Rozporządzenie 10/2011/EU (dla węży tworzywowych),
  • rekomendacje BfR (niemieckiego instytutu zajmującego się identyfikacją ryzyka i ochrony zdrowia).

Wąż spełniający normy nie zawsze wystarczy. Musi on zostać wyposażony w odpowiednie złącza higieniczne. Firma TOBI Polska Spółka z o.o. zapewnia zarówno bezpieczne węże spożywcze, jak i odpowiednie złącza oraz bezpieczny montaż i transport do klienta.