Z jakich materiałów wykonuje się przewody elastyczne?

Przewody elastyczne znajdują zastosowanie m.in. w branży produkcyjnej, chemicznej i spożywczej. Wykorzystuje się je do budowy instalacji przesyłowych transportujących różne media takie jak np. woda czy substancje spożywcze. Oprócz tego są też przystosowane do transmisji środków chemicznych. Jak sama nazwa wskazuje, wykonuje się je z materiałów zapewniających jednocześnie plastyczność, ale i wytrzymałość. O jakich materiałach mowa? W dzisiejszym artykule wyjaśniamy, z jakich tworzyw produkuje się przewody elastyczne.

Z czego produkuje się przewody elastyczne?

Materiały, które wykorzystuje się w produkcji przewodów elastycznych, muszą wyróżniać określone cechy. Przede wszystkim ważne jest to, by zachowywały odporność na działanie wysokich temperatur oraz wysokiego ciśnienia. W zależności od przeznaczenia niekiedy muszą też wykazywać odporność na działanie różnych agresywnych, a nawet żrących substancji chemicznych. W ofercie naszej firmy TOBI znaleźć można przewody elastyczne powstałe na bazie węży metalowych, gumowych, teflonowych i kompozytowych. Produkujemy lekkie, ale niezwykle wytrzymałe przewody elastyczne z:

  • poliuretanu poliestrowego - które poza elastycznością wyróżnia m.in. wysoka odporność na ścieranie,
  • silikonu – o szczególnej odporności na działanie zarówno wysokich, jak i niskich temperatur,
  • hypalonu – które cechuje m.in. wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne,
  • santoprenu - o dużej odporności wobec substancji chemicznych i wytrzymałości na ścieranie i rozciąganie,
  • PTFE – które charakteryzuje zarówno wysoka odporność termiczna, jak i chemiczna, w tym także odporność na działanie kwasów i zasad.

Oprócz tego zajmujemy się produkcją przewodów elastycznych dopuszczonych do kontaktu z żywnością i wodą pitną. Wykorzystujemy do tego celu gładką i nietoksyczną gumę NBR wzmacnianą kordonem syntetycznym oraz spiralą stalową. Guma NBR nie wchodzi w reakcje z produktami spożywczymi, dzięki czemu nie wpływa na ich jakość oraz nie jest szkodliwa dla zdrowia konsumentów.